Pizza bezglutenowa

Pizza... Wielu bezglutenowców myśli, że musi o niej zapomnieć. Zaskoczę Was, możecie przygotować pizzę z ziemniaków, kalafiora, dynii czy z gotowych mieszanek, jaką to ja właśnie zrobiłam. Jest niezwykle pyszna, puszysta i miękka i smakuje tak jak glutenowa. Pizza pojawia się na każdej imprezie czy urodzinach. Od dziś te spotkania staną się również dla Was pyszne 😉 Dzięki zawiniętym bokom z serami, pizza jest pyszna do ostatniego okruszka. SERdecznie zapraszam! 🍕


Składniki:
• opakowanie mieszanki na chleb ryżowy Celiko
• 170 ml wody
• 1/2 łyżki oleju
• 1 jajo
• pieczarki
• ser żółty
• szynka bezglutenowa
• cebula
• papryka
• sól, cukier, zioła
• puszka pomidorów
• 1 ząbek czosnku

Wykonanie:
Mieszankę, olej, jajo i wodę wyrabiamy na jednolite ciasto, odstawiamy na 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę, podmażamy wszystko na oleju. Ser trzemy na tarce a szynkę kroimy w dużą kostkę. Pomidory wlewamy do garnka, odparowujemy, dodajemy czosnek i zioła. Ciasto wykladamy na blachę, smarujemy sosem pomidorowym i ukladamy dodatki. W boki zawijamy starty ser, pieczemy w 200 ° przez 20 min. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy przez 10 minut w 170°. Gotowe!

Komentarze

Popularne posty