Bezglutenowe słomki ptysiowe

Szybki i prosty przepis na coś skłodkiego? Potrzebujecie tylko kilku składników i godziny czasu, żeby zrobić bezglutenowe ptysie. Są chrupiące z zewnątrz i cudownie mięciutkie i wilgotne w środku. To prawdziwe niebo w buzi! Polecam Wam serdecznie ten przepis☺

Składniki:
• 100 g masła
• 1 szklanka wody
• 5 jajek
• pół szklanki mąki ryżowej
• pół szklanki mąki pszennej bezglutenowej lub ziemniaczanej
• cukier do obtoczenia
• szczypta soli

Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąki, mieszamy i podgrzewamy 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy 4 jajka i miksujemy. Ciasto nakladamy szprycą lub łyżką i pieczemy 20 minut w 200°. Wyciągamy z piekarnika, zanurzamy w roztrzepanym jajku i w cukrze, odkładamy na papier i pieczemy 10 minut. Smacznego!💓


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty