poniedziałek, 27 marca 2017

Sałatka z makaronem z mąki ryżowej

Goście będą za 30 min a wy nie macie co im podać? Przygotujcie szybką i pyszną sałatkę, do której możecie dać to, co akurat macie w lodówce. Ja do swojej dałam ogórka, paprykę i kukurydzę, ale jeśli macie możecie dodać szynkę czy ser żółty. Wielką zaletą tej sałatki jest to, że czas przygotowania jest naprawdę krótki, wystarczy tylko 10 minut. Wszyscy napewno będą się nią zajadać. Sałatkę możecie ze sobą zabrać do pracy, do szkoły czy w podróż. Zabierajmy się do pracy!

Składniki:
• opakowanie makaronu ryżowego nitki lub wstążki
• pół papryki
• pół dużego ogórka lub jeden mały
• pół puszki kukurydzy
• majonez
• zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy ogórka i paprykę. Kiedy makaron będzie miękki, przelewamy go zimną wodą i odcedzamy. Kroimy na mniejsze części i mieszamy z ogórkiem i papryką. Dodajemy kukurydzę i majonez, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.