Bezglutenowy kopiec kreta


Pyszne i cudownie wyglądające ciasto. Niedawno na rynku pojawiły się "gotowe proszki" na wykonanie kopca kreta a to zmotywowało mnie do tego, żeby zrobić go samej, bez gotowych mieszanek i chemii. Ku mojemu zdziwieniu przygotowanie go nie wymaga dużo czasu. Efekt końcowy rekompensuje Nam tą godzinę spędzoną na przygotowaniu. Mogę Wam zagwarantować że ten smak Was zachwyci, i zaskoczycie wielu tym, że jest to wersja bezglutenowa. Kwaskowy smak sera i słodkie banany w połączeniu z czekoladą sprawia, że poczujecie się jak w niebie! Nie czekajcie dłużej, od razu przygotujcie kopiec kreta, aby móc rozkoszować się tym smakiem 💓

Składniki na ciasto:
• 100 g gorzkiej czekolady
• 50 g mlecznej czekolady
• 100 g cukru
• 3 jajka
• 100 g masła
• 100 g mąki ryżowej
• 25 g mąki ziemniaczanej
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• banan

Składniki na masę:
• 250 g sera twarogowego
• 100 g jogurtu
• 330 ml śmietanki 30%
• 4 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 2 rozgniecione banany
• 2 łyżki cukru

Wykonanie ciasta:
Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja i miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy chłodną czekoladę i miksujemy. Wlewamy do tortownicy (śr 24 cm) i pieczemy 30 minut w 180°. Wystudzonego biszkopta wydrążamy zostawiając boki i spód (jak na zdjęciu).
Wydrążone ciasto kruszymy tworząc "ziemię".

Wykonanie masy:
Serek miksujemy z cukrem, dodajemy jogurt i banany i mieszamy. Osobno ubijamy smietankę. Żelatynę zalewamy pół szklanki zimnej wody. Do serka, jogurtu i banana częściowo dajemy śmietankę i powoli miksujemy, na koniec wlewamy żelatynę i krótko mieszamy. Masę wylewamy na wydrążonego i wylozonego pokrojonym bananem biszkopta. Wierz posypujemy pokruszonym biszkoptem. Chłodzimy godzinę w lodówce i gotowe ☺



Komentarze

Popularne posty