Babeczki waniliowe i czekoladowe


Święta, święta, święta... Wielkanoc = babeczki. Małe w sam raz nadają się do koszyczka na święconkę. Warto zacząć piec jakiś czas przed świętami aby wybrać te, który najbardziej Nam zasmakują i zachwycą naszych gości. Te babeczki zostały skomentowane przez bliskich że " są tak bardzo dobre jak glutenowe i nie czuć różnicy" a to czasem największy komplement 😉 Podwijajcie rękawy i pieczemy babeczki! 🍮

Składniki:
 
   Babeczki:
• pół kostki masła
• 2 jajka
• 150 g cukru
• 250 g mąki ryżowej
• szklanka mleka (dowolne)
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• olejek waniliowy
• 3 łyżeczki kakao
 
     Lukier:
• 1 białko ze sparzonego jaja
• cukier puder
( aby zabarwic można dodać kurkumę, chlorofil lub barwnik spożywczy)

Wykonanie babeczek:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jaju i mieszamy. Wsypujemy pół mąki, miskujemy. Wlewamy 3/4 szklanki mleka i miksujemu. Dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia i olejek, miksujemy. Część masy nakladamy do kilku foremek. Do reszty ciasta dajemy kakao i miskujemy. Wykladamy do reszty foremek. Pieczemy 25 minut w 180°.

Wykonanie lukru:
Białko miksujemy razem z cukrem pudrem (ilość taka, aby uzyskać żądaną konsystencję). Polewamy nim babeczki. Smacznego i wesołych świąt!🐣💓🐥




Popularne posty