poniedziałek, 13 marca 2017

Jagielnik z karmelem

Uważacie, że sernik bez nabiału to cos niemozliwego? A karmel bez cukru nie istnieje? Tym przepisem udowodnię Wam, że się mylicie i mile Was zaskoczę ☺ To ciasto "BEZ" przygotowałam na konkurs sklepu Agnex i strony Durszlak - Bakalie Mają Moc. Przekonacie się, że to hasło to 100% prawdy. Wegański, bezglutenowy i bez cukrowy Snickers to sama słodycz bez pustych kalorii, za to z mnóstwem wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. 0% cukru i 100% zdrowia ☺ Jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Nie przedłużajmy więc i bierzmy się za przygotowanie słodkiego, pysznego i zdrowego ciasta "bez niczego złego" 😃

Składniki

Spód:
• 100 g orzechów Agnex (możecie użyć tych, które najbardziej lubicie)
• 50 g daktyli Agnex
• 50 g masła orzechowego Agnex
• 10 g kakao
• 15 g oleju kokosowego ( w wersji nie weganskiej masło)
• łyżka wody

Masa:
• 125 g kaszy jaglanej Agnex
• 60 g syropu z agawy lub miodu
• 2 szkl wody
• 50 g orzechów ziemnych Agnex
• sok z cytryny
• sól, wanilia

Karmel:
• 125 g daktyli Agnex
• 50 g orzechów ziemnych Agnex
• 50 g masła orzechowego Agnex
• 2 łyżki wody

Wykonanie

Spód:
Orzechy i daktyle moczyc w wodzie przez godzinę. Odcedzic i zblendować z pozostałymi składnikami. Wyłożyć masą formę i odstawić do lodówki.

Masa:
Kaszę i orzechy gotujemy do rozgotowania od wrzącej wody z dodatkiem soli często mieszając. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, miód lub syrop, wanilie i blendujemy na gładką masę. Wykladamy na wczesniej przygotowany spód.

Karmel:
Orzechy i daktyle moczymy w wodzie przez godzinę, odsaczamy i blendujemy na jednolitą masę. Karmelem smarujemy masę jaglaną i posypujemy orzeszkami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Smacznego ☺