czwartek, 9 marca 2017

Chałka z kruszonką

Czy istnieje ktoś, kto nie lubi chałki? Wątpie. Niestety na diecie bezglutenowej często rezygnujemy z takich wypieków. W sklepach ciężko je dostać, a samemu często nie chce nam się próbować upiec takiej chałki bo boimy się, że nam się nie uda. Ja mam dla Was gotowy przepis, który musi się udać. Wypróbujcie sami i dajcie znać, jak Wam się udało i jak smakowało ☺ Chałka cudownie smakuje z masełkiem, drzemem, miodem lub "na sucho" bez dodatków. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
                                                                 
Składniki:

  Zaczyn:                  
• 20 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka ciepłej wody

Ciasto:
• 450 g mąki Shar Mix It
• 50 g cukru
• 50 g masła
• szczypta soli
• 200 ml ciepłej wody
• 1 jajo

Kruszonka:
• 50 g mąki (ja zmieszałam kukurydzianą, ryżową i kokosową)
• 75g masła
• 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Drożdże łączymy z cukrem i wodą.
Masło roztapiamy. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajo, wodę z solą, cukier, zaczyn i wyrabiamy na jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania moczymy ręce w maśle, dalej wyrabiamy i powtarzamy tę czynność do skończenia masła. Gładkie ciasto formujemy w kulę, przekladamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i formujemy 5 równych wałków. Z trzech zaplatamy warkocza, po czym przylepiamy pozostałe dwa i podwijamy je pod spód, tworząc "podkładkę", dolną warstwę.





Kiedy mamy uformowaną chałkę, odstawiamy ją do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie posypujemy ją kruszonką (wszystkie składniki zagniatamy rękami, wygląda jak kruche ciasto). Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 175°. Smacznego! ☺