niedziela, 26 marca 2017

Babka wielkanocna

Nadchodzi Wielkanoc a kiedy mówimy Wielkanoc na myśl przychodzą nam babki, babeczki i mazurki.  Nadchodzi czas, w którym bezglutenowcy zaczynają szukać bezglutenowych wersji tradycyjnych wypieków. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką w przygotowaniu i pyszną babkę gryczano-jaglaną z dodatkiem mąki kokosowej. Jeśli nie macie mąki kokosowej a chcecie czuć smak kokosa, zastąpcie mąkę wiórkami. Możecie również dodać żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy czy kakao. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Jeżeli chcecie, żeby Wasza babka była jeszcze zdrowsza, możecie zastąpić biały cukier ksylitolem. Polałam babkę lukrem, ale również możecie użyć polewy czekoladowej czy po prostu posypać pudrem.
Święta coraz bliżej, zatem pieczmy babki a ja życzę Wam wesołego Alleluja! 🐣🐥


Składniki:
• 3/4 szklanki mąki gryczanej
• 1/2 szklanki mąki jaglanej
• 1/4 mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
• 100 g cukru
• 4 jajka
• kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy mąki i mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Do formy przekładamy połowę ciasta a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Pozostałą masę przekladamy do formy. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°. Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny tak, aby powstała gęsta masa. Polewamy babkę i gotowe. Smacznego! ☺