piątek, 24 lutego 2017

Pyszna, rozgrzewająca zupa

Mowa oczywiście o pysznym, rozgrzewającym i zdrowym krupniku. Wielu celiaków zastanawia się czym zastąpić kaszę jęczmienną w krupniku, ja proponuje Wamkaszę jaglaną. Dlaczego? Ponieważ jest to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Ma w sobie dużo białka, które jest łatwo przyswajalne, witaminy B1, B2 i B6, witaminę E, lecytynę, krzemionkę, magnez, żelazo oraz jest bezglutenowa. Jest rozgrzewająca, przez co idealnie nadaje się teraz w okresie zimowym i przy przeziębieniach, ma właściwości alkalizujące, więc działa odkwaszająco na organizm, a przy tym jest naprawdę pyszna  ☺

Polecam Wam ten krupnik, ponieważ jest naprawdę pyszny i bardzo zdrowy, a dodatek suszonych grzybów przywołuje nam we wspomnieniach wigilijną zupę grzybową. Nie przedłużajmy zatem i bierzmy się za gotowanie krupniku ☺ 🍲 🍴

Składniki:

• 1,5 l wywaru
• 300 g włoszczyzny pokrojonej w kostkę (marchew, pietruszka, seler)
• 10 g suszonych grzybów 
• 120 g kaszy jaglanej
• 40 g masła
• 420 g ziemniaków
• sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotowujemy wywar. Kaszę płukamy na sitku, wsypujemy do garnka, zalewany częścią wywaru (tak, żeby przykryła kaszę)  dodajemy połowę masła i gotujemy do rozklejenia, czyli do rozgotowania kaszy. Musimy uważać, żeby kasza nie przywarła do garnka, jeśli wchlonie cały płyn, dolewamy wodę. W międzyczasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę, gotujemy je w przygotowanym wywarze. Grzyby myjemy, kroimy i moczymy w wodzie przez 15 minut. Kiedy ziemniaki będą na pół miękkie, dodajemy włoszczyznę gotujemy razem z ziemniakami do miękkości. Grzyby, kaszę i resztę masła dodajemy do wywaru z warzywami.  Jeżeli kasza będzie właściwie rozklejona, to nasz krupnik będzie gęsty i o to nam chodzi ;) Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe!
Smacznego ☺ 🍲 🍴