Zapiekanka makaronowa

Macie ochotę na szybką i pyszną zapiekankę, ale nie taką zwyczajną na bułce z pieczarkami? Proponuje Wam zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Można ją podać na obiad, kolację lub jakąś imprezę. Dużym plusem jest to, że jej przygotowanie zajmuje ok. 30-40 minut, ale przede wszystkim jest naprawdę pyszna. Zamiast koncentratu pomidorowego możecie dodać pomidory z puszki, wtedy ich smak będzie jeszcze bardziej wyczuwalny 😃  Bierzmy się za przygotowanie tego pysznego dania ☺

Składniki:

• 280 g makaronu bezglutenowego spaghetti, penne lub świderek
• 200 g mięsa mielonego
• 80 g cebuli
• 80 g koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki
• 120 g groszku konserwowego
• 120 g kukurydzy konserwowej
• 280 ml śmietany 18%
• 160 g sera żółtego
• maslo do wysmarowania formy
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
• olej do smażenia

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do cebuli dodać mięso, przyprawić i usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem układać makaron, mięso, groszek, kukurydzę i makaron. Na wierz wylać śmietanę wymieszaną ze startym, żółtym serem i gałką muszkatołową. Zapiekać 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°. Smacznego ☺ 🍝🍴



Popularne posty